Geschiedenis

Ontstaan

December 2004, Gwendolyn en Steven worden door een goede vriend uitgenodigd om zijn ploeg aan te vullen voor de nachtdropping van "Opad". Deze omnisportvereniging uit Boutersem organiseerde toen al bijna 15 jaar hun nachtelijke wandelzoektocht. G&S waren direct verkocht voor dit soort dropping met een mix van raadsels als wegwijzer en besloten om een soortgelijke tocht te organiseren.

2005-2007

Voor Bergsportvereniging Klein-Brabant organiseerden G&S in in die tijd al allerhande avontuurlijke activiteiten. Zo'n nachtelijke dropping zou een mooie aanvulling worden.
De wandelzoektocht werd "Maanlichttocht" gedoopt en op 12 februari 2005 ging de eerste editie van start in Liezele. De volgende jaren werd de tocht steeds in een andere gemeente georganiseerd en verschenen er elke keer meer deelnemers aan de start. Zo volgde er na Liezele de editie in Lippelo en daarna Ruisbroek.

In 2008 werd geen Maanlichttocht georganiseerd.

2009-2015

De editie van 2007 zou de laatste geweest als de ondertussen talrijke "Maanlichttocht verslaafden" G&S niet bleven bestoken met de vraag naar een nieuwe editie. De druk vanuit de deelnemers was dus groot.
De regio "Klein-Brabant", bestaande uit de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands, van de Bergsportvereniging Klein-Brabant werd ondertussen wat klein, en de organisatie van de Maanlichttocht was vrij groot geworden: daarom zochten G&S contact met Pasar. Pasar Antwerpen streek Mechelen kon een goede verzekering aanbieden en zou een deel van de administratieve taken van de organisatie op zich nemen. De Pasar-leden waren bovendien een perfecte doelgroep.
De editie van 2009 werd dan ook in Leest, een deelgemeente van Mechelen, georganiseerd samen met de Regio Mechelen. Na deze editie zou er steeds een samenwerking zijn met een lokale Pasar afdeling van Pasar Antwerpen streek Mechelen.
In 2010 werd dit een primeur voor de Pasar afdeling Sint-Katelijne-Waver. Deze afdeling had sinds de eerste editie van de Maanlichttocht een deelnemende ploeg afgevaardigd en wist dus perfect wat een Maanlichttocht was.
De Pasar afdeling Bornem was in 2011 aan de beurt. We bleven ook met deze editie tegen de maximumcapaciteit van 24 ploegen aanbotsen.
Omdat het aantal deelnemers bleef stijgen beslisten we in 2012 om een tweede traject te organiseren: de "Halve" Maanlichttocht was geboren. Deze "Halve" Maanlichttocht is een iets korter traject zodat de instapdrempel voor beginnende deelnemende ploegen lager werd en er extra plaatsen vrij kwamen voor de "Volle" Maanlichttocht. Het laatste deel van beide trajecten was hetzelfde. Pasar afdeling Heist-op-den-Berg kon op die manier meer dan 200 deelnemers verwelkomen voor de Maanlichttocht in Hallaar.
In 2013 werd samen met Pasar afdeling Puurs opnieuw een recordaantal deelnemers/ploegen bereikt. Een volwaardige "Halve" en "Volle" Maanlichttocht, twee volledig onafhankelijke trajecten, liet toe om 36 ploegen te laten deelnemen.
Pasar Afdeling Duffel werd in 2014 bereid gevonden om mee de Maanlichttocht te organiseren te Koningshooikt. De Pasar afdeling werd intensief betrokken bij de voorbereiding van de tocht. Een groot deel van het zoekwerk naar mooie paadjes en doorgangen voor de 2 volwaardige trajecten werd door hen gedaan.
Voor de 10de editie van de Maanlichttocht konden we rekenen op de medewerking van Pasar Adeling Dijletrotters. In Bonheiden werden opnieuw 2 trajecten uitgezet zodat meer dan 250 deelnemers, konden deelnemen.

In 2016 werd geen Maanlichttocht georganiseerd, wel een "Toverlichtjestocht", een Maanlichttocht op kinderformaat.

2017

Na een jaartje (beperkte) rust gaan we in 2017 terug van start met de organisatie van de Maanlichttocht. Deze keer zonder onze vaste Pasar partner Sofie. Gelukkig kunnen we nu rekenen op de steun van Alain van Pasar Vlaams Brabant. Hij vond meteen Pasar afdeling Kapelle-op-den-Bos bereid om samen met ons een tocht te organiseren in Nieuwenrode.

In 2018 werden de kinderen opnieuw verwend met een"Toverlichtjestocht"

2019 werd een echt rustjaar maar in 2020 staan we er opnieuw.

MLT Sidebar